[:EL]

Εν έτει 2017 σε μια Ελλάδα της κρίσης ακούμε συχνά λέξεις όπως επιχειρηματικότητα, καινοτομία και νεόφυτες επιχειρήσεις, κοινώς startups. Λέξεις που μας δείχνουν ότι παρόλο που διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, εκεί έξω υπάρχουν άτομα που ζητούν ανάπτυξη και κάνουν πραγματικά κάτι για αυτό. Όμως, είναι η επιχειρηματικότητα κάτι που μαθαίνεται; Ή μήπως το κατέχουμε εκ γενετής και το καλλιεργούμε μεγαλώνοντας;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα καθώς και σε πολλά ακόμη θα μας δώσει μια πολύ σπουδαία γυναίκα με την ομιλία της. Ο λόγος για την Μαρία Καλαφάτη, μια από της ομιλήτριες του φετινού μας CONSCIOUSNET. Ας την γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την ζωή και την καριέρα σας.

Έχω δύο παιδιά, τον Πάνο που είναι 12 χρονών και τον Γιώργο που είναι 10. Είναι αναμφίβολα η καλύτερη startup που κάναμε ποτέ με τον σύζυγό μου (γέλια)! Έχω δημιουργήσει το “The Cube Athens”- μια «θερμοκοιτίδα» για startups και ένας χώρος καινοτομίας στην καρδιά της πόλης, που φιλοξενεί τους καλύτερους καινοτόμους της τεχνολογίας στην Αθήνα. Πέρα από αυτό, είμαι διοργανώτρια στο Startup Weekend σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, έχοντας διοργανώσει πάνω από 30 εκδηλώσεις τα τελευταία 4 χρόνια. Όπως βλέπεις, είμαι πολυάσχολη και είναι μια τρελή – χαοτική θα έλεγα – και δημιουργική ζωή, όμως δεν παραπονιέμαι. Την αγαπώ και την απολαμβάνω στο έπακρο.

CoLab Workspace
  • Μαζί με τον σύζυγό σας, Σταύρο Μεσσήνη, έχετε δημιουργήσει το coLab, την πρώτη κοινότητα συνεργασίας στην Ελλάδα. Πως πήρατε την απόφαση για κάτι τέτοιο και τι προκλήσεις αντιμετωπίσατε;

Όπως όλοι έτσι κι εμείς επηρεαστήκαμε από την οικονομική κρίση. Τότε δούλευε ο καθένας μας ξεχωριστά και πιο πολύ μας ήρθε σαν το «χαστούκι» που μας ξύπνησε για τα καλά. Αποφασίσαμε έτσι ότι έπρεπε να επενδύσουμε ότι είχαμε και δεν είχαμε, χρόνο, χρήμα και ενέργεια στην ίδρυση του πρώτου χώρου συνεργασίας στην Αθήνα, αφού είχαμε βέβαια παρουσιάσει την ιδέα αυτή στο δεύτερο Startup Weekend. Η ιδέα αυτή ήρθε 11η, όμως ήμασταν η μόνη ομάδα που την πραγματοποίησε και την μετέτρεψε σε μια επιχείρηση. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η γραφειοκρατία και το ότι έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν για να την φτιάξουμε, αλλά τα καταφέραμε. Δεν τα παρατάμε τόσο εύκολα.

The Cube
  • Μετά από αυτήν την επιτυχία, ακολούθησε το The Cube. Τι σας ώθησε να κάνετε αυτό το βήμα;

Λοιπόν, όπως λένε «Ή θα κάνεις μεγάλα πράγματα ή καλύτερα να μην προσπαθήσεις καν». Έτσι, εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε «μεγάλα πράγματα» έχοντας ήδη τρέξει το coLab για 3 χρόνια και κατανοώντας τις ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετώπιζε η κοινωνία. Φυσικά, το να μεταφερθούμε σε έναν χώρο με 9 ορόφους και 1700 τμ όπως το Cube μάς επέτρεψε να γίνουμε πιο δημιουργικοί και δραστικοί στην κοινωνία, μιας και ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος. Δεν γίνεται ποτέ βαρετό. Πάντα γνωρίζουμε καινούρια άτομα, προσπαθούμε να εφαρμόζουμε νέες ιδέες και συνεργαζόμαστε τοπικά και παγκόσμια με ενδιαφέροντα πρότζεκτ.

  • Πως ακριβώς βοηθάτε τα άτομα που έρχονται με τις ιδέες τους και θα ήθελαν να τις κάνουν πράξη; Τι διαδικασίες ακολουθείτε;

Εμείς προσφέρουμε το περιβάλλον, τις εκδηλώσεις, τις καθοδηγητικές συνεδρίες, την νοοτροπία καθώς και την διεθνή εμπειρία τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν κάθε άτομο που το βλέπει σοβαρά και είναι τόσο αφοσιωμένος ώστε να κάνει την θεωρία πράξη. Όμως, όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να το θέλει πολύ. Ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει αυτήν την φλόγα μέσα του που θα έκανε οτιδήποτε κι αν χρειαστεί για να πετύχει, όποιες κι αν θα είναι οι δυσκολίες.

Υποτίθεται πως θα είναι δύσκολο. Αν δεν ήταν, όλοι θα το έκαναν. Η δυσκολία είναι αυτή που το κάνει τέλειο.

Οι επιχειρηματίες πράττουν, δεν τα παρατάνε!

  • Κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορούμε να μιλάμε για επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης; Πόσο επίκαιρο θεωρείτε το συγκεκριμένο θέμα;

Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι στην νοοτροπία που είναι κάπως «κλειστή» και στον φόβο του να μοιραζόμαστε και να επικοινωνούμε τις ιδέες μας. Αυτό το βλέπω πολύ και στα παιδιά μου στο σχολείο. Η – ας το πούμε – ανεπίσημη εκπαίδευση βοηθά τα παιδιά να είναι πιο δημιουργικά και εκφραστικά. Οι πρακτικές δραστηριότητες τα βοηθά να κάνουν λάθη, όμως αυτό δεν είναι κακό.

Πρέπει να μάθουμε να χάνουμε ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε.

Η σημερινή γενιά είναι πολύ εκπαιδευμένη και δημιουργική, αλλά παράλληλα βλέπουμε ότι πολλά ταλέντα πηγαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές ή για εύρεση εργασίας. Πρέπει να παρέχουμε ένα περιβάλλον και μια δομή ώστε να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να θέλουν να μείνουν εδώ και να μην γίνονται η διασπορά της Ελλάδας.

  • Θα ήθελα να μου πείτε πως νιώθετε που θα είστε ομιλήτρια του TEDxUniversityOfMacedonia2017.

Αυτή θα είναι η πρώτη μου TEDx ομιλία και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να είμαι μια από τις ομιλήτριες. Μου αρέσει να μιλάω μπροστά σε κόσμο γεμάτο νέους επιχειρηματίες και να μοιράζομαι την εμπειρία, την γνώση, τα λάθη και τις ιστορίες επιτυχίας μου. Θέλω να επηρεάζω θετικά την νέα γενιά και να την βοηθάω στο να αποφεύγει να κάνει τα ίδια λάθη που κάναμε εμείς στην αρχή, κάνοντας έτσι πιο γρήγορη την όλη διαδικασία.

  • Θα μας μιλήσετε λοιπόν για την επιχειρηματικότητα. Τι να περιμένουμε από μια τέτοιου είδους ομιλία από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τόσα χρόνια πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Θα επικεντρωθώ στην Εκπαίδευση και Επιχειρηματικότητα στην ομιλία μου. Επιχειρηματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι ; Θεωρώ πως είναι ένας συνδυασμός του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουμε, της οικογένειας, του σχολείου, πως ασχολούμαστε ή ασχολούμασταν με τέτοιου είδους δραστηριότητες οι οποίες μας βοηθάνε να σκεφτούμε διαφορετικά. Θα μιλήσω για την σημασία των δύο και πως συνδέονται μεταξύ τους καθώς και θα ενθαρρύνω τους νέους επιχειρηματίες να προσπαθούν, να αποτυγχάνουν και φυσικά να μαθαίνουν. Όλα είναι μέρος της διαδικασίας προς την επιτυχία.

 


Η Μαρία Καλαφάτη θα γίνει μέρος ενός μοναδικού δικτύου συνειδήσεων στις 11 Νοεμβρίου! Μάθε περισσότερα για το TEDxUniversityofMacedonia 2017 εδώ![:]