Γέλιο: Το ελιξίριο της ζωής

Γέλιο: Το ελιξίριο της ζωής

Ενισχύει τη μνήμη και τη δημιουργικότητα.

Μειώνει το άγχος και καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ποιότητα ζωής.

Χαλαρώνει τους μυς και τονώνει το ανοσοποιητικό.

Κι όμως, οι άνθρωποι γελάνε σήμερα κατά μέσο όρο 12 λεπτά τη μέρα λιγότερο από όσο γελούσαν πριν από 60 χρόνια.

Λίγο γέλιο την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Είναι γνωστά ήδη από τα αρχαία χρόνια τα οφέλη του γέλιου στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί θεωρούσαν τη συμμετοχή στις αρχαίες κωμωδίες σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας. Επικρατεί μάλιστα έως και σήμερα η άποψη ότι το γέλιο παρατείνει τη ζωή. Και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς τις επιδράσεις του στο κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλες τις γλώσσες!

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το stress επιδρά αρνητικά στο ενδοθήλιο των αγγείων προκαλώντας αγγειοσυστολή, φλεγμονώδη αντίδραση και πιθανόν το σχηματισμό χοληστερόλης οδηγώντας έτσι σε στεφανιαία νόσο, το γέλιο ευνοεί την αγγειοδιαστολή και την αυξημένη αιματική ροή. Παράλληλα τροποποιεί τη δράση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης και επάγει την παραγωγή ενδορφινών συμβάλλοντας στην ψυχική ηρεμία και στην ευδαιμονία. Όσον αφορά στην άμυνα του οργανισμού, το γέλιο αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων, ενώ η παρακολούθηση αστείων βίντεο για μια ώρα αυξάνει κύτταρα της άμυνας, όπως τα NK (natural killer) και τα λευκοκύτταρα.

Και για όσους φοβούνται μην κάνουν ρυτίδες, χρειάζεται να χαμογελάσει κανείς περίπου 250.000 φορές προτού σχηματιστεί μια ρυτίδα. Οπότε γελάστε άφοβα!

Γελωτοθεραπεία

Laughter therapy (ελληνιστί γελωτοθεραπεία) είναι μια μη φαρμακευτική, συμπληρωματική, εναλλακτική μέθοδος θεραπείας που περιλαμβάνει πρακτικές που κινητοποιούν το γέλιο. Φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό, ενώ δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να είναι εύκολα προσβάσιμη και γενικώς αποδεκτή. Οι “παρεμβάσεις γέλιου” είναι γενικά ασφαλείς και η ιατρική φροντίδα γίνεται πιο ανθρωποκεντρική λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ψυχολογικές ανάγκες των ασθενών. Μελέτες έδειξαν ότι σε ασθενείς που “λαμβάνουν” θεραπεία γέλιου το “κατώφλι του πόνου” γίνεται σημαντικά υψηλότερο. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η γελωτοθεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Το γέλιο είναι ένα από τα σημαντικότερα social skills, διότι μπορεί να σημαίνει φιλία, μπορεί να σημαίνει αγάπη.

Red Noses Clowndoctors

Οι Red Noses Clowndoctors είναι ένας διεθνής οργανισμός που μοιράζει γέλιο και χαρά σε ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές. Απευθύνεται κυρίως σε νοσηλευόμενα παιδιά, σε ηλικιωμένους και σε όλους τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Κίνητρό τους είναι η δύναμη του γέλιου και απώτερος στόχος τους να μετατρέψουν τις αδυναμίες και τις δύσκολες στιγμές σε ικανότητες και ευχάριστες αναμνήσεις. Δραστηριοποιούνται σε 10 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης και τη χρονιά που μας πέρασε ανέλαβαν 542,404 ασθενείς. Οι ιστορίες τους απλώς συγκινητικές!

Laughter Yoga

Μια επαναστατική αλλά όχι και πολύ νέα ιδέα (αφού ήδη υπάρχει από τη δεκαετία του ’90) είναι η γιόγκα γέλιου. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ασκήσεων γέλιου και βαθιάς αναπνοής που οξυγονώνουν το σώμα και τον εγκέφαλο. Βασίζεται στο γεγονός ότι το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει το προκλητό, “ψεύτικο” γέλιο από το αυθόρμητο. Ωστόσο ως στόχο έχει με το πέρασμα του χρόνου το γέλιο να μετατραπεί σε πραγματικό, αυθόρμητο και μεταδοτικό. Στις θετικές επιδράσεις συγκαταλέγονται η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η καταπολέμηση του stress και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

17 λεπτά γέλιου την ημέρα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα.

Να σημειωθεί ότι το γέλιο αυτό καθεαυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να προσφέρει ίαση, γι’ αυτό χρησιμοποιείται και συμπληρωματικά. Διευκολύνει, όμως, και συμβάλλει σημαντικά στην ίαση.

Η μαγεία που κρύβεται στο γέλιο

Όταν οι άνθρωποι γελάνε μαζί, τότε δημιουργείται μια ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ τους. Δημιουργούνται θετικά συναισθήματα και αναπτύσσονται κοινωνικού δεσμοί και, έτσι, πέφτουν οι άμυνες και εγκαθίσταται η συμπάθεια. Σύμφωνα με τη Sophie Scott, δε γελάμε τόσο με τα αστεία, αλλά κυρίως για να δείξουμε στους άλλους ότι τους καταλαβαίνουμε, ότι συμφωνούμε μαζί τους και ότι είμαστε μέρος της ίδιας ομάδας. Για να τους δείξουμε ότι μας αρέσουν, ακόμα και για να δείξουμε ότι τους αγαπάμε.

Έτσι, το γέλιο αποτελεί και πολύ σημαντικό στοιχείο στο φλερτ. Το χιούμορ είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που κοιτάνε οι γυναίκες. Όσο πιο πολύ τις κάνει κανείς να γελούν τόσο πιο ελκυστικό τον βρίσκουν. Από την άλλη οι άντρες εκτιμούν πολύ την αίσθηση του χιούμορ στο άλλο φύλο.

“Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι το να κάνεις τους άλλους να γελάνε είναι κατά κάποιο τρόπο κωδικοποιημένο στο DNA μας. Στην πραγματικότητα όμως το χιούμορ είναι ένα skill, και αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να το αποκτήσουμε.”
~Andrew Tarvin | The Skill of Humor | TEDxTAMU

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό. Έρευνες δείχνουν ότι είναι 30 φορές πιο πιθανό να γελάσεις όταν είσαι με παρέα παρά μόνος. Δυστυχώς, όμως, με το πέρασμα της ηλικίας γίνεται όλο και λιγότερο μεταδοτικό.

Κωμωδία, τροφή για σκέψη

Από τον Αριστοφάνη ως τον Charlie Chaplin, από τον Rowan Atkinson ως τον Jim Carrey, η κωμωδία παραμένει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Και είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κληροδοτήματα του πολιτισμού μας, αφού αποτελεί έναν τρόπο για να μιλήσει κανείς για τα πιο περίεργα και αμφιλεγόμενα θέματα. Σύμφωνα με τον Freud, οι εντάσεις που δημιουργούν τέτοια θέματα, δεν μπορούν να εκφραστούν αλλιώς και βρίσκουν διέξοδο στην κοινωνικά αποδεκτή μορφή των αστείων. Γι’ αυτό άλλωστε ο Clarence Darrow υποστήριξε το εξής:

If you lose the power to laugh, you lose the power to think.


Θα ακουστεί μάλλον κοινότυπο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι χρησιμοποιούμε μόλις 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε, ενώ 47 για να κατσουφιάσουμε. Φυσικά η φράση έχει σκοπό να μας προτρέψει να γελάμε. Αλλά ίσως να έχει και κάποιο βαθύτερο νόημα. Ίσως θέλει να πει πως όλα στη ζωή είναι επιλογές. Το να γελάμε και να είμαστε χαρούμενοι είναι μια επιλογή -και η πιο εύκολη μάλιστα- που κάνουμε ή δεν κάνουμε κάθε μέρα.

Εσύ, λοιπόν, τι επιλέγεις;

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu