Έχασες κάποιο κομμάτι του TANGRAM ;

Έχασες κάποιο κομμάτι του TANGRAM ;

Το Tangram ένωσε τα κομμάτια του στο pre-event του TEDxUoM!

Τελευταίο καλοκαιρινό απόγευμα και το TEDxUoM2018 διεξάγει το αναμενόμενο preevent σε ένα χώρο στολισμένο με χαμόγελα και νέες ιδέες. Στις 31.8 και ώρα 17:30 συναντιέται η TEDx ομάδα προκειμένου να υποδεχτεί το κοινό της. Σταδιακά, το Rover γεμίζει με πρόσωπα ενθουσιασμένα και συνάμα προβληματισμένα.

Ο χρόνος κυλάει ευχάριστα και η αρχική αμηχανία εξατμίζεται στα πλαίσια του πρώτου workshop στις 18:30. Η κ. Δουρμάζερ μας προτρέπει να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον επανεξετάζοντας το σώμα μας και αναπτύσσοντας δεσμούς εμπιστοσύνης με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μέσα από την κίνηση και το χορό.

Στο διάλειμμα που ακολουθεί οι καλεσμένοι έχουν την ευκαιρία να μας γνωρίσουν και να ενημερωθούν σχετικά με τον οργανισμό. Παράλληλα με το socializing, κάποιοι απολαμβάνουν τα υπέροχα γλυκίσματα που προσφέρουμε, παρακολουθώντας τις προβολές στον επάνω όροφο του Rover . Άλλοι πάλι, συμπληρώνουν με ό, τι τους γεμίζει το παζλ του παιχνιδιού Tangram, συνώνυμο του ονόματος της εκδήλωσής μας και άριστα συνδυασμένο με τη φιλοσοφία της, μια δημιουργία του Art Team του TEDxUoM2018 .

Στις 20:00 ο κ. Σαμπροβαλάκης πραγματοποιεί το δεύτερο workshop παρέχοντας συμβουλές για μια δημόσια ομιλία. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως τα λάθη και οι επαναλήψεις αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της επιτυχίας. Η εκδήλωση κλείνει με θερμό χειροκρότημα και ακολουθεί το after party!

Χαμηλός φωτισμός και μουσική δημιουργούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα καθώς καλεσμένοι κι εθελοντές ανταλλάσουν εντυπώσεις, γνώμες και ιδέες μεταξύ τους. Εν τέλει, αποτελεί γεγονός ότι ο καθένας κέρδισε κάτι ξεχωριστό και μοναδικό από την εκδήλωση.

Παρακάτω ακολουθούν οι συνεντεύξεις των δύο ομιλητών του preevent Tangram.

Αλίκη Δουρμάζερ :

Τι το ιδιαίτερο έχει να προσφέρει το σωματικό θέατρο στο σύγχρονο άνθρωπο που δεν μπορούν να του το προσφέρουν άλλες δραστηριότητες;

Ο άνθρωπος μπορεί να επωφεληθεί από το σωματικό θέατρο με δύο τρόπους, και σαν θεατής και σαν performer. Αρχικά ο θεατής διευρύνει την αντίληψη του κέντρου του, δηλαδή κατανοεί την παράσταση μέσα από το ένστικτο του και όχι μέσα από μια λογική σκέψη. Κατά συνέπεια ο κάθε θεατής έχει μια τελείως άλλη εμπειρία της παράστασης και δημιουργεί τις δικές του αναζητήσεις. Άρα η τέχνη, το θέατρο, διεισδύει στη ζωή του και μπορεί να τον βοηθήσει να εξελιχθεί.Όσον αφορά στον performer, έχει μια πολύ βαθιά σωματική εξάσκηση, δηλαδή αλλάζει η κινησιολογία του, η πλαστικότητά του και αποκτά μια τελείως προσωπική παρτιτούρα κινησιολογικής έκφρασης. Έτσι, μπορεί να βλέπει μέσα του και να λύνει συνεχώς εμπόδια. Μαθαίνει ακόμη την έννοια της θετικής ανατροφοδότησης και την έννοια του ensemble, δηλαδή πώς αλληλοσυμπληρώνεται και γίνεται καθρέφτης του άλλου σε μια ομάδα, και τελικά βρίσκει την αυθεντικότητα του. Εάν αγαπάει κιόλας το σωματικό θέατρο και δεν το βλέπει μόνο σαν επάγγελμα, αντλεί από αυτό και προσωπική ευχαρίστηση.

Για έναν ηθοποιό ή performer είναι κατανοητό γιατί είναι σημαντική  η αβίαστη σωματική έκφραση. Θεωρείτε, όμως πως είναι αναγκαίο όλοι οι άνθρωποι να εξασκηθούν σε αυτό, να ενεργοποιήσουν δηλαδή την ενστικτώδη επικοινωνία;

Το σωματικό θέατρο, πέρα από το αν έχει να κάνει με θεατρική τέχνη ή όχι, έχει να κάνει με την ύπαρξη την ίδια. Νομίζω ότι σε όλες μας τις σχέσεις, με τον εαυτό μας και με τους άλλους, το λύσιμο του σώματος φέρνει το λύσιμο του ψυχισμού μας, το λύσιμο της σκέψης. Πραγματικά όταν αλλάζεις τον τρόπο που κινείσαι, σιγά σιγά αλλάζεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Ανεξαρτήτως της ηλικίας σου ανακαλύπτεις νέα πράγματα, αλλάζει η οπτική σου, η αντίληψη που έχεις για σένα και για τον κόσμο. Και αυτό νομίζω ότι είναι χρήσιμο σε οποιονδήποτε τομέα ακολουθείς. Ο τρόπος που συναναστρέφεσαι με τη ζωή βαθμιαία αλλάζει και γίνεται σίγουρα πιο ενδιαφέρων, αλλά και πιο ομαλός, θα μπορούσαμε ακόμα να πούμε και πιο ειλικρινής.

Η δουλειά σας απαιτεί πολλή δημιουργικότητα και φαντασία. Από που αντλείτε έμπνευση;

Από τα πάντα. Κατ’ αρχάς μπορεί να είναι ένα βιβλίο που θα διαβάσω, μια εικόνα που θα δω, μια κουβέντα που έχω κάνει με κάποιον. Μπορεί ακόμα να είναι ένα θέμα που με απασχολεί, όπως π.χ. η έννοια του θηλυκού (αυτό ήταν και το ερέθισμα για να κάνω το σόλο μου “MEDuLA” που είναι πάνω στη Μήδεια). Επίσης, μπορεί να εμπνευστώ από γεγονότα της καθημερινότητας ή της επικαιρότητας, διότι αυτά έχουν επίδραση μέσα μας και κάτι τέτοιο αλυσιδωτά να με φέρει σε κάποια ερωτήματα, να με προτρέψει να ερευνήσω κάποιες έννοιες. Μπορεί όμως να εμπνευστώ κι από έναν άλλο καλλιτέχνη.

Γιώργος Σαμπροβαλάκης :

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Ποιος κατά την γνώμη σας είναι ο ρόλος της επικοινωνίας και του δημόσιου λόγου και πως μπορεί ο καθένας μας να τον διαχειριστεί ώστε να παράγει πληροφορία χρήσιμη και ενδιαφέρουσα για το κοινό του και τον ίδιο;

 Αυτό δεν είναι μια απλή ερώτηση! Καταρχήν, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας αλλα ζούμε ταυτόχρονα σε μία εποχή που έχουμε υπερπληροφόρηση, υποπληροφόρηση και παραπληροφόρηση ταυτόχρονα. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης βέβαια φέρουν τα social media που έχουν δώσει βήμα στον οποιονδήποτε στα πλαίσια μιας ας πούμε “περίεργης δημοκρατίας” το οποίο πολλές φορές φορές καταντάει και οχλοκρατία. Οπότε ο δημόσιος λόγος έρχεται να χρησιμοποιήσει την λογική, την τεκμηρίωση αλλά το βασικότερο να βοηθήσει κάποιον να ξεφύγει από την “λούμπα” του κινδύνου της δημόσιας έκθεσης και να προάγει αυτό που ο ίδιος θέλει να προσφέρει. Θα παρατηρήσουμε πως επειδή το φαινόμενο που ο καθένας λέει ότι θέλει έχει γιγαντωθεί, αυτοί που έχουν θράσος και δεν φοβούνται, πολλές φορές βέβαια μιλάμε και για παθογενείς περιπτώσεις, αποκτούν κοινό μόνο και μόνο επειδή έχουν θράσος.

Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί για τον δημόσιο λόγο;

Για εμένα η εκπαίδευση στον δημόσιο λόγο είναι κάτι που θα έπρεπε να παρέχεται από τα σχολεία. Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν και θα αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία αύριο θα πρέπει να εκφράσουν και να υποστηρίξουν τις απόψεις και την γνώμη τους. Αντί αυτού όμως καταλήγουμε ένας άνθρωπος που είναι λογικός και μορφωμένος, επειδή γνωρίζει ότι δεν γνωρίζει να αμφισβητεί αυτά που σκέφτεται και να αφήνει κάποιον που απλά έχει θράσος να πει ανερμάτιστες ιδέες. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε!

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θέλει να εκφράσει τις σκέψεις του για τον οποιονδήποτε σκοπό, ο οποίος δεν έχει εξειδίκευση στον τομέα του λόγου; από που μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για το πως να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση σε αρχικό επίπεδο;

Ένας νέος μπορεί να ξεκινήσει από την δική του διαφορετικότητα. Ο καθένας από εμας έχει κάτι που μπορεί να προσφέρει σε μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων και ας μην το ξέρει. εγώ προσωπικά διδάσκομαι από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως εκείνη την στιγμή με διδάσκουν. Σε κάθε περίπτωση προσπαθώ να δω τι έχει να μου προσφέρει η αλληλεπίδραση μαζί του. Ο κάθε νέος άνθρωπος ξέρει πως υπάρχει κάτι το οποίο ξέρει καλύτερα, έχει εξειδικευτεί ή το αγαπάει διαβάζοντας ή μελετώντας το με διάφορους τρόπους. αν αυτό το βγάλει και σκεφτεί τι έχεις να κερδίσεις ΕΣΥ από αυτό που ΕΓΩ αγαπάω τότε αρχίζει μια παραγωγική και κερδοφόρα διαδικασία. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες το άτομο γνωρίζει τον εαυτό του και έτσι καταφέρνει να αυτοδιορθώνεται και να πηγαίνει στο επόμενο βήμα. Δεν υπάρχει τέλος στην εξέλιξη!

Όλα όσα λέτε έρχονται σε συμφωνία με όλα όσα πρεσβεύει η TEDx. Πως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τον αιφνιδιασμό και να πετύχει τον αυτοσχεδιασμό αν παραβιαστεί ο αλγόριθμος που έχει στο μυαλό του;

Όπως σε κάθε τομέα, επιστήμη, τέχνη αθλητισμό η απάντηση είναι μία! ΕΞΑΣΚΗΣΗ!

Eυχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με τη παρουσία σας. Μη ξεχνάτε πως είμαστε 2 μήνες πριν από το main event. Ανανεώνουμε σύντομα το ραντεβού μας. Μείνετε συντονισμένοι και σύντομα θα μάθετε ότι χρειάζεται για το main event!

TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει ως σκοπό να προσφέρει βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν και να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.
Close Menu